НОРМОФЛОР

Oригинален пробиотичен препарат при диарии и дизбактериози

(капсули)

Състав

Лиофилизирани бактериални тела от специално селекционирания щам Lactobacillus Bulgaricus “I. Bogdanov patent strain tumoronecroticance B51” ATCC #21815 накратко наричан LB51®. Един грам от препарата съдържа минимум 2.5×109 живи бактериални тела.

Фармакологични свойства

Препарат нормализиращ микробната флора на чревния тракт. При вътрешно приложение на NORMOFLOR®, в гастроинтестиналния тракт бактериалните тела възвръщат своята жизненост и се размножават, като действат антагонистично на патогенните и условно-патогенните ентеробактерии. Благотворното влияние на препарата се дължи на ликвидирането на чревните инфекции и прекратяването на диаричния синдром, както и на бързото регенериране на чревната мукоза, дължащо се на биологично активните вещества синтезирани от LB51®.

Показания

ЛЕЧЕБНО – при храносмилателни разcтройства, включително диарии от бактериален произход (Salmonella, Shigella, Klebsiella, патогенни Escherichia coli, Proteus, Pseudomonas); – при дизбактериози, предизвикани от лечение с широкоспектърни антибиотици и сулфонамиди; – при колити и проктити, в т.ч. язвени хеморагични и радиационни колити и проктити. ПРОФИЛАКTИЧНО – по време и след лечение с антибиотици и/или сулфонамиди за поддържане на нормална чревна флора и за предотвратяване на дизбактериози.

Дозировка

При остри форми на диаричния синдром лечението започва с 4 капсули от 250 mg на първи прием и по 2 капсули на всеки следващи два часа. През следващите 3-4 дни лечението продължава с по 2 капсули 3-4 пъти на ден 1/2 час преди ядене. При средно тежки случаи – по 1-2 капсули 3-4 пъти дневно, 1/2 час преди ядене. При чревни разстройства у кърмачета и новородени – съдържанието на 1-2 капсули, суспендирани в малко вода или мляко 3-4 пъти на ден. За стабилизиране на постигнатия вече ефект, лечението следва да продължи поне още 5 дни в дози 2-4 капсули на ден. Хроничните колити изискват по-продължително лечение.

Противопоказания

Противопоказания за прилагането на NORMOFLOR® няма.

Предпазни мерки

Няма данни за неблагоприятно въздействие на NORMOFLOR® по време на бременност и лактация.

Странични реакции

Hе са установени.

Взаимодействия с други лекарства

Активността на NORMOFLOR® намалява при употреба на антибиотици и/или сулфонамиди, което изисква повишаване на дозировката му и продължаване на приемането му след прекратяване на приема на антибиотика.

Предозиране

Поради абсолютната си безвредност, препаратът може да се приема и в много по-големи дози – в зависимост от тежестта на заболяването и/или симптоматиката, която трябва да се преодолее. Това дава възможност да се намери оптималната за всеки пациент дозировка.

Опаковка

Флакони с по 16 капсули от 250 mg.

Съхранение

Hа сухо и проветриво, при температура -20º до +18ºС. При по-продължително съхранение е желателно препаратът да се постави в хладилник.

Срок на годност

3 години.